(+36) 20/995-00-13
info@aer.hu

Német napenergia: +45 százalék

2013-05-07Összesen 1,3 millió darab napenergiát hasznosító berendezés volt a német háztartásokban 2012-végén, amelyekkel összesen 28 milliárd kWh áramot termeltek, 45 százalékkal többet az előző évinél.

Mindkét adat természetesen rekordot jelent – emlékeztet az oekonews.at portál.

A napenergetikai ágazat német szövetsége 8 millió háztartásól érkezett energiafelhasználási adatok alapján készítette el a tavalyi év globális mérlegét. Megállapíthatta azt is, hogy az ágazat által termelt áram mennyisége három év alatt megnégyszereződött, miközben ezen idő alatt a háztartások által használt szolár berendezések németországi ára feleződött.

Carsten Körnig, a szövetség vezérigazgatója szerint az idei évben már azzal lehet számolni, hogy a szolár üzletben az energiatárolási megoldások, illetve az energiagazdálkodási módszerek kerülnek majd előtérbe.

Az is várható, hogy a napenergia saját felhasználásra történő hasznosítása egyre olcsóbbá válik, a hivatalos áramszolgáltatók ilyen forrásokból termelt villamosáramának árához képest is. Már most is mindössze kWh-ként körülbelül 15-18 eurócent a saját felhasználású ár, és bizony ez meglehetősen vonzó a nagy áramszolgáltatók 25 cent körüli árához képest. És ez utóbbi árnál a drágulás tendenciájának folytatódására kell számítani.

Sokan a német lakosságból úgy látják, hogy az ország által elhatározott energiaváltás nem elég gyors folyamat (az áramigény mintegy 5 százalékát fedezik fotovoltaikus berendezések), ezért maguk akarják kézbe venni energiajövőjük alakítását, például szövetkezetekbe tömörülnek vagy maguk hoznak létre pénzalapokat napenergetikai fejlesztésikhez.

Mint ismeretes, a német kormányzat 2030-ra szeretné a napenergia felhasználásának részarányát legkevesebb 20 százalékra emelni a teljes áramfelhasználásban.

(Forrás: tisztajovo.hu – Dátum: 2013.05.07)