(+36) 20/995-00-13
info@aer.hu

Elhivatottság a megújuló energiák szolgálatában

Sajtóközlemény – Téglás város önkormányzata

Az Európai Unió 91,5 %-os finanszírozásában, 1,7 millió euro értékű projekt valósult meg Téglás város önkormányzata, a Hajdú-Bihar megyei Gazdasági- és Munkaadói Egyesület, Fugyivásárhely önkormányzata, és Zona Metropolitana Orodea együttműködésével. A beruházás 2012-ben, az építkezés 2013. júliusában indult. A projekt zárására Tégláson, az Innovációs Központ bemutatásával, október 29-én záró konferencia keretében került sor. A Központ különlegessége a napkollektorok- és napelemek által működtetett légkondicionáló/fűtő egység, a számos megújuló energiát hasznosító termék mellett. A meteorológiai állomással is felszerelt egyedi műszerezettségű speciális laboratóriumban kiválóan szemléltethetőek a zöld energiatermelés számszerű mutatói. A Hajdú-Bihar Megyei Gazdasági- és Munkaadói Egyesület a jövőben a vállalkozások számára készülékek mérését, tesztelését is lehetővé teszi.

Az Innovációs Központ „inkubátor – ház” jelleggel támogatni kívánja a megújuló energiát hasznosítókat és gyártókat. A konferencián Czibere Béla téglási és Pop Ioan fugyivásárhelyi polgármesterek városuk bemutatását követően Pete Botond projektfelelős ismertette a fugyivásárhelyi Központ felszereltségét, műszerezettségét. Ezen megvalósult beruházás érdekessége, hogy energiaszükségleteit, egy 90 kW-os, négy komponensű, szél- és napenergiát hasznosító technológia biztosítja. Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke felszólalásában a gazdaságfejlesztés és a megújuló energiahasznosítás megyei lehetőségeiről tájékoztatta a konferencia résztvevőit. Kovács Zoltán a HBM-i Gazdasági- és Munkaadói Egyesület tagjaként rámutatott arra, hogy a nyugat európai országokban a felére esett vissza az energia felhasználás az egységnyi GDP-re vonatkoztatva. Magyarországon ugyanakkor még mindig kétszerese az egységnyi GDP-re eső energia felhasználás a vezető OECD országokéhoz képest.

A konferencia látogatói a helyi szakemberek vezetésével betekintést kaphattak a létesítmény megújuló energiát hasznosító termékeinek működésébe. A vízmelegítőket, szolár-, hőszivattyús- és puffer tárolókat, helységfűtő- és hűtő berendezéseket, pelletégetős- és kondenzációs kazánokat, napkollektorokat és napelemes rendszereket működés közben láthatták a rendezvény résztvevői.

(forrás:Zöldtech * 2014.10.30)