(+36) 20/995-00-13
info@aer.hu

A Sharp egyre nagyobb hangsúlyt fektet az európai napelemgyártásra

A Sharp megduplázza walesi napelemgyárának kapacitását, amely decembertől évente 500 MW összteljesítményű kristályos napelemcella-modult állít majd elő. Mindeközben a japán elektronikai vállalat Olaszországban két másik céggel közösen vékonyfilmes napelemgyár építésébe kezd, és napenergia-hasznosító erőművek üzemeltetésében is részt kíván venni. A Sharp napelemekkel felszerelt ’Tokai Challenger’ napelemes autó a tavalyi siker után újabb versenyen vesz részt, ezúttal Dél-Afrikában.

A Sharp idén decembertől duplájára növeli a walesi Wrexhamben található napelem-gyártó üzem kapacitását. A 2004-ben megnyitott gyár jelenlegi évente 250 megawattos teljesítményét a növekvő igények kielégítése végett emelik évi 500 megawattra.
A szilíciumkristályos napelem-gyártás mellett a Sharp a vékonyfilmes napelemek területén is erősít Európában. A Sharp Corporation, az Enel Green Power és az STMicroelectronics július 30-án 3Sun S.r.l. néven közös vállalatot hozott létre, hogy 2011 második felétől megkezdjék a vékonyfilmes napelemek gyártását az ST olaszországi üzemében. A szicíliai Cataniában található üzemben eleinte évi 160 MW összteljesítményű napelemet gyártanak majd, amit a későbbiekben 480 megawatt teljesítményig emelnek. Az itt gyártott berendezéseket Európában és a Földközi tenger térségében értékesítik majd a Sharp és az EGP viszonteladói hálózatán keresztül.
Emellett a Sharp és az Enel Green Power 2010. július 22-én létrehozott egy másik közös vállalatot is. Az Enel Green Power & Sharp Solar Energy S.r.l (ESSE) nevű vállalat független energiatermelőként napenergiát hasznosító erőművek fejlesztésével, építésével és üzemeltetésével foglalkozik majd. Az ESSE 2016 végéig összesen több mint 500 MW teljesítményű erőművet hoz létre, amelyekhez a 3Sun által gyártott napelemeket használja majd. Az ESSE az Európából, a Közel-Keletből és Afrikából álló régióban üzemeltet majd erőműveket, azonban elsősorban a Mediterrán térségre fókuszál majd.
A Sharp célja, hogy teljeskörű megoldásokat biztosítson a napenergia piacon. Ebbe az új üzleti modellbe a napelemek fejlesztése, gyártása és értékesítése mellett energiatermelő erőművek üzemeltetése is bele tartozik.
Újra versenyben a napelemes autó
A Sharp napelemekkel felszerelt ’Tokai Challenger’ szolár autó hivatalosan is benevezett a Dél-Afrikai Solar Challange 2010 versenyre. A Tokai egyetem csapata a napelemes járművel tavaly már megnyerte az ausztráliai Global Green Challange versenyt is.
A Dél-Afrikai Solar Challange 2010 versenyen csak napenergiával hajtott járművek vehetnek részt, hogy teljesítsék a 4 087 kilométeres távot a Dél-Afrikai Köztársaság területén. Az autót a Tokai egyetem csapata vezeti, amely a verseny idejére az 1997-es Párizs-Dakar rali győztesével, a japán Kenjiro Shinozukával egészül ki.
A Tokai Challengert olyan Sharp napelemek látják el energiával, amelyeket űreszközökön is alkalmaznak. Az autóra szerelt cellák összteljesítménye 1,8 kW, hatásfoka pedig 30 százalékos, ami a világon a legjobb értéknek számít.

(forrás: www.sharp.eu hírek 20010.08.25.)